Crăciunul este sărbătorit și de cei aflați în spatele gratiilor. Administrația Națională a Penitenciarelor a pregătit pentru deținuți activități culturale, recreative, dar și mâncăruri specifice acestei perioade.
Administrația Națională a Penitenciarelor recomandă conducerii închisorilor ca în data de 25 decembrie, deci în prima zi de Crăciun, ca meniurile, cu caracter orientativ, să fie următoarele
MIC-DEJUN
ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc/pasăre, tobă – în funcție de regim alimentar și religie
PRÂNZ
felul 1 – ciorbă de porc/pui/vită – în funcție de regim alimentar și religie
felul 2 – sarmale/varză a la Cluj, cozonac, apă minerală
CINĂ
piure de cartofi, friptură de porc/pui (la cuptor), salată, fructe – în funcție de regim alimentar și religie
Potrivit legii, băuturile alcoolice lipsesc din meniul pentru deținuți. În cazul persoanelor bolnave sau a căror religie nu permite consumul unor anumite produse, meniul va fi adaptat.