duminică, august 24, 2025
No menu items!
AcasăSocietateCriza mondială de cacao duce la ciocolata artificială. Este un pariu mai...

Criza mondială de cacao duce la ciocolata artificială. Este un pariu mai promiţător decât burgerii vegetali

Ciocolata artificială vine într-un moment în care industria tradiţională de dulciuri se confruntă cu o criză reală. Recoltele slabe de cacao din Coasta de Fildeş şi Ghana, responsabile pentru 60% din producţia globală, au dus la o creştere de patru ori a preţului în 2024, în contextul unui deficit care persistă de trei ani.
Citește și:A reapărut în magazine ciocolata care se găsea rar în România după 1989. Unde o găseşti şi la ce preţ
Producători precum Hershey avertizează că actualul sistem de acoperire a riscurilor prin contracte futures „s-a rupt”. În plus, pentru un portofoliu în care 80% dintre produse costă sub 4 dolari, transferul costurilor în preţuri mai mari este dificil. În acest context, unele companii caută să elimine complet dependenţa de cacao, astfelciocolataartificială este la îndemână.
Lindt a investit într-un start-up care cultivă cacao în laborator, în timp ce Mondelez International sprijină proiecte similare. Companii precum Voyage Foods şi Planet A Foods mizează pe „fermentaţia de precizie” – o tehnologie care reproduce gustul ciocolatei folosind ovăz şi seminţe de floarea-soarelui, atrăgând investiţii de 94, respectiv 30 de milioane de dolari, potrivitReuters.
Chiar dacă acest demers poate părea riscant, având în vedere dificultățile întâmpinate în scalarea cărnii cultivate sau a burgerilor vegetali (acțiunile Beyond Meat au scăzut cu 95% față de listarea din 2019), necesitatea economică este acum mai mare.

Sursa: https://www.romaniatv.net/criza-mondiala-de-cacao-duce-la-ciocolata-artificiala-este-un-pariu-mai-promitator-decat-burgerii-vegetali_8858887.html

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments