duminică, august 24, 2025
No menu items!
AcasăLifeCea mai bună rețetă de colivă. Trucul moștenit din generație în generație

Cea mai bună rețetă de colivă. Trucul moștenit din generație în generație

Cea mai bună rețetă de colivă. Acest preparat a apărut în urmă cu peste 1.500 de ani și este pregătit pentru comemorarea morților.
Pentru a pregăti această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
500 g grâu decorticat (arpacaș)1,5 l apă250 g zahăr200 g nucă măcinată2 plicuri zahăr vanilatCoaja rasă de la o lămâie1 praf de sare1 linguriță scorțișoară (opțional)Esență de rom sau vanilie (după preferință)Biscuiți măcinați sau pesmet pentru decorMiez de nucă și zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare
Așa cum făceau bunicile noastre, spălăm arpacașul în nouă ape reci pentru a scăpa de impurități, după care îl punem la fiert într-un vas cu fund dublu. Turnăm 1,5 litri de apă și un praf de sare și lăsăm să fiarbă la foc mic pentru ca boabele să se hidrateze treptat și să elibereze amidonul. Astfel, coliva va căpăta o textură fină și cremoas, scrieclick.ro.
Citește și Motivul pentru care arpacașul pentru colivă se spală în 9 ape. Avertismentul nutriționiștilor: „Adaug zahăr în loc de miere”
Un alt truc moștenit din generație în generație este fierberea lentă, fără a amesteca frecvent, pentru ca boabele de arpacaș să nu se zdrobească.
După ce observăm că apa începe să scadă, iar grâul devine moale și lipicios, adăugăm zahărul și amestecăm ușor până când compoziția devine densă și omogenă.
După ce coliva s-a legat, adăugăm nuca măcinată, zahărul vanilat, coaja de lămâie, scorțișoara și esențele preferate. Amestecăm pentru a încorpora aceste ingrediente, după care coliva se acoperă cu un prosop curat și se lasă la răcit la temperatura camerei.
Pe vremuri, bunicile noastre presărau pe suprafața colivei un strat subțire de biscuiți măcinați sau pesmet, pentru a absorbi excesul de umiditate. De asemenea, coliva se ornează cu zahăr pudră și nuci întregi sau mărunțite, desenând fie o cruce, fie modele simple, în funcție de preferințe.
Citește și Cum se face ciorba de colivă. Preparatul cu origini poloneze care nu trebuie să lipsească de pe masa celor care ţin post

Sursa: https://www.romaniatv.net/cea-mai-buna-reteta-de-coliva-trucul-mostenit-din-generatie-in-generatie_8862133.html

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments