luni, august 25, 2025
No menu items!
AcasăLifeCea mai bună rețetă de pomana porcului. Iese atât de gustoasă de...

Cea mai bună rețetă de pomana porcului. Iese atât de gustoasă de te lingi pe degete

Potrivit obiceiurilor creștine, românii taie porcul pe 20 decembrie, de Sfântul Ignat Teoforul. La această tăiere participă membrii familiei și vecinii, care ulterior se bucură de pomana porcului, preparată cu multă pricepere și iubire. Aceasta este, de obicei, prima mâncare care se gătește din carnea proaspăt tăiată și este gătită în ceaun, pe foc de lemne, pentru a capăta o savoare aparte.
Prepararea rețetei nu este deloc complicată, fiind perfectă pentru a fi servită cu mujdei și mămăliguță. Cele mai multe gospodine aleg să pregătească acest preparat în aer liber, direct în ceaun, pe foc de lemne. Carnea se prăjește cu o varietate de mirodenii, iar rezultatul final este un preparat delicios, plin de savoare.
1 kg carne proaspătă de porc300 g cârnați de porc1 legătură de pătrunjel3-4 căței de usturoi2 foi de dafin1 linguriță de cimbru2 linguri de ulei1 pahar de apăsare și piper după gust
Citește șiPrețul unui kilogram de carne de porc în magazinele Lidl, Kaufland, Auchan și Carrefour, înainte de sărbătorile de Crăciun. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru produsele din carne
Spală bine carnea de porc cu apă rece și taie-o în bucăți mici.Pune carnea într-un ceaun și adaugă apa. Lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute.Când apa începe să scadă, adaugă uleiul și lasă carnea să se rumenească bine.Amestecă constant cu o lingură de lemn pentru a preveni lipirea de fundul ceaunului.Adaugă usturoiul zdrobit, foile de dafin, sare și piper după gust și mai lasă să fiarbă încă 10 minute.Oprește focul și pune pomana porcului în farfurii. Servește-o fierbinte, cu brânză rasă deasupra, mămăligă caldă și țuică fiartă.
În tradiția ortodoxă, sacrificarea porcului de Ignat este un moment important, iar pomana porcului reprezintă o friptură servită celor care au contribuit la tăierea animalului. După această masă, gospodinele încep pregătirile pentru Crăciun, cum ar fi prepararea cârnaților, caltaboșilor, tobelor și altor delicii care vor îmbogăți masa de sărbători.
Pomana porcului este mai mult decât un simplu preparat culinar – e o traditie care adună laolaltă familia și prietenii, creând amintiri de neuitat în fiecare an.
Vezi șiPiftie din carne de porc pentru masa de Crăciun. Ingredientul care îi dă gust ca pe vremuri

Sursa: https://www.romaniatv.net/cea-mai-buna-reteta-de-pomana-porcului-iese-atat-de-gustoasa-de-te-lingi-pe-degete_8675710.html

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments